Wat voor type ben jij?

Je communiceert met jouw (interne) klanten. Dat doe je op jouw eigen wijze. Het is goed om inzicht te hebben in jouw eigen houding. Misschien zelfs wel in de houding van jouw gesprekspartner.
Auteur: Erik Camman
Categorie: Communicatie, Sales

Ryals en Davies deden daar onderzoek naar. Zij zien acht types.
We benoemen ze. Vertellen wat hun kenmerken zijn. Waar hun kansen en valkuilen liggen. Om het antwoord te vinden op de vraag: Wat voor type ben jij?

Trend onderzoek

Experts

Experts communiceren het best. Ze houden hun gesprekspartner eenvoudig tevreden, hebben veel kennis en scoren op alle vaardigheden goed. Het verkopen lijkt bij deze groep redelijk vanzelf te gaan. Experts zijn ook goed als trainers en mentors, omdat ze elke vaardigheid goed beheersen. Toch hebben ook experts een aandachtspunt: Ze moeten constant aandacht geven aan hun gesprekspartner en ervoor waken dat ze goed blijven aansluiten bij het kennisniveau van hun gesprekspartner.

Sluiters halen vaak een aantal grote deals binnen en deze groep is vaker actief in de verkoop van producten dan diensten. Ze kunnen bezwaren eenvoudig pareren, maar kunnen ook glad overkomen wat een aantal mensen kan afschrikken. Ze zijn over het algemeen beter in het verkopen van producten dan van diensten. Om beter diensten te kunnen verkopen moet dit type getraind worden in het meer gebruik maken van empathie in hun gesprekken.

17 tips voor succesvolle account based marketing

Sluiters

Hoe kom ik tot een goede product marktcombinatie

Consultants

Consultants kunnen goed luisteren en lossen problemen eenvoudig op om te voldoen in de behoefte van hun gesprekspartner. Ze hebben echter de neiging vrij eendimensionaal te kijken en maken niet optimaal gebruik van de vaardigheden om een inventarisatie af te ronden, een duidelijke afspraak te maken en de relatie naar de toekomst te borgen. Consultants kunnen uitgroeien naar experts, maar moeten hiervoor getraind worden in de benadering en het verhogen van de interactie met de klant.

Verhalenvertellers zijn erg gericht op het zenden van berichten en vertellen lange verhalen en case studies.

Hierdoor vinden ze zelf hun gesprekken erg gezellig, maar bereiken ze moeilijk een doel.

Mensen met deze communicatiestijl zijn minder resultaat gericht en moeten getraind worden op het afronden van gesprekken en meer luisteren naar de behoefte van hun gesprekspartner.

Linkedin Effectief inzetten

Verhalen vertellers

Waarom is email marketing zo effectief

Focussers

Dit type weet alles van hun product en benoemt elk detail ervan. Het is wel jammer dat zw soms vergeten dat ze ook nog een gesprekspartner hebben. Ze wel te luisteren naar de echte behoefte en hierop in te spelen. 

De focusser moet getraind worden in luisterskills en het krijgen van meer zelfvertrouwen. Je kunt een gesprek best een keer loslaten en kijken wat er dan gebeurt.

Agressors geloven in het product en benoemen duidelijk alle voordelen. Ze zien elk gesprek als een onderhandeling, bij voorkeur over de prijs. De zogenoemde ‘hard sell’ techniek. Een techniek die vrij onpopulair is en terecht. Van alle acht types die we hier beschrijven past deze het slechts bij een organisatie die respectvol communiceert. Agressors moeten getraind worden in marktkennis en zich bewuster worden van hun gedrag.

Sales is oorlog

Agressors

Formule voor succes

Product specialisten

Zij kennen het product en de markt goed, maar houden vaak vast aan standaard scripts dan daadwerkelijk in te spelen op de behoefte van hun gesprekspartners.

Dit type heeft veel plezier van het aanleren van communicatieve vaardigheden.

Socializers komen aardig over en praten gemakkelijk over koetjes en kalfjes. Echter vergeten ze dat hun gesprek ook nog wel eens tot een uitkomst moet leiden. Een socializer kan keer op keer terug komen en elke keer is het gezellig.

Een socializer kan wel wat hulp van zijn of haar omgeving gebruiken om tot de kern van het gesprek door te dringen.

Sales en Marketing werken samen binnen Account Based Marketing

Socializers

Dit waren ze alle acht. Ik hoop dat je jezelf een in één van de archetypes herkent. En daar vervolgens naar gaat handelen. Ryals en Davies hebben namelijk ook gemeten welke types het meest succesvol zijn. Het valt op hoe je, met weinig inspanning, je die vaardigheden eigen kunt maken. Wil je daar meer van weten? Neem dan contact op via de whatsappbutton aan de rechterkant van deze pagina.

Wil je meer weten?

Dat kan. Stel jouw vraag via ons contactformulier of via Whatsapp en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

Meer blogs

Met je gezicht in het nieuws

Met je gezicht in het nieuws

Het zal je maar gebeuren: ineens is jouw bedrijf in het nieuws. En komen er mensen met vragen. Betrokken medewerkers. Leveranciers. Of leden van jouw vereniging Soms zelfs journalisten. Die soms getraind zijn om jou de oneliners te laten zeggen die je eigenlijk niet in de krant wil hebben. En toch wil je transparant zijn. Dit is de checklist om je voor te bereiden op dat gesprek.

Hoe kies je de juiste segmentatiestrategie?

Hoe kies je de juiste segmentatiestrategie?

In de altijd evoluerende wereld van marketing is segmentatie een krachtig hulpmiddel gebleken om effectieve strategieën te creëren die doelgerichter en succesvoller zijn.

Hoe werf je kandidaten voor jouw vacature?

Hoe werf je kandidaten voor jouw vacature?

Een personeelsbemiddelaar heeft twee belangrijke commerciële kanten: het ontwikkelen van carrières voor professionals en het leveren van kwalitatief personeel aan organisaties. Het is belangrijk om de unieke behoeften van professionals en organisaties te begrijpen. Bedrijven en kandidaten worden steeds kritischer. Dat vraagt om gepersonaliseerde oplossingen. Gelukkig kunnen we deze goed automatiseren waardoor de werkdruk voor jouw intercedenten en recruiters vermindert.

HQ & Academy

CAB FAB
Saturnusstraat 60/71
2516 AH Den Haag
Tel: (070) 222 38 80
support@klantenfabriek.nl

Zakelijk

Klantenfabriek B.V.
KvK: 66789060
BTW: 856698076B01
Onderdeel van:
High Attention Group B.V.

Loading...
Bel ons