De toekomst van zoekmachineoptimalisatie: behulpzame content, Google E-E-A-T en generatieve AI

De wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) ondergaat twee belangrijke ontwikkelingen: de Google helpful content update en de opkomst van AI. In dit artikel zullen we ingaan op de volgende vragen: wat is de huidige stand van zaken, wat betekenen deze ontwikkelingen voor SEO en hoe kun je je met jouw marketing voorbereiden op de toekomst?
Auteur: Camman Jasper
Categorie: Marketing

Hoe werkte SEO tot 2023?

SEO was tot twee jaar geleden gericht op het optimaliseren van websites voor zoekalgoritmen door middel van tacktieken zoals het gebruik van relevante zoekwoorden, het opbouwen van backlinks en het verbeteren van de gebruikerservaring.

In de praktijk zochten marketeers en SEO-specialisten voornamelijk populaire zoekwoorden, schreven daar een stukje over dat erg leek op wat er al was maar in andere woorden en publiceerden dit als nieuwe content, zonder te kijken naar de dienstverlening van een organisatie als geheel. Dit resulteerde vaak in een gefragmenteerde zoekervaring, waarbij gebruikers verschillende websites moesten bezoeken voordat ze de gewenste informatie vonden, iets wat niet in lijn is met Google’s missie:

“Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.”

Google helpful content update en Google E-E-A-T

In de zomer van 2022 kondigde Google hun helpful content update aan, die ze sindsdien ook in diverse stappen aan het uitrollen zijn. Deze update is erop gericht om kwalitatieve content, ofwel behulpzame content, een boost te geven. Wat de precieze definitie van behulpzame content is, weet niemand echt, maar Google heeft wel een viertal pijlers beschreven aan de hand waarvan we kunnen concluderen wat behulpzame content is.

Google E-E-A-T

Google E-E-A-T is een acroniem dat staat voor experience, expertise, authority en trustworthiness. Laten we hier verder op inzoomen.

Google EEAT

Expertise

Expertise is een van de fundamenten van E-A-T en verwijst naar de kennis en vaardigheden van degenen die verantwoordelijk zijn voor het creëren van de content. Google waardeert content die is gemaakt door mensen met diepgaande expertise over het onderwerp.

Tips

 • Verifieer de expertise van auteurs door hun kwalificaties, ervaring en educatieve achtergrond te vermelden op de website.
 • Moedig auteurs aan om content te creëren binnen hun vakgebied waarin ze uitblinken en waarin ze hun diepgaande kennis kunnen demonstreren.
 • Ondersteun content met feitelijke informatie en bronnen om de expertise van de auteurs te benadrukken.

Meer weten over de toekomst van SEO?

Authority (autoriteit)

Autoriteit heeft betrekking op de reputatie en geloofwaardigheid van zowel de content als de website zelf. Google geeft de voorkeur aan content die wordt gepresenteerd op websites die worden beschouwd als autoriteiten binnen hun vakgebied.

Tips

 • Bouw aan een sterke online reputatie door positieve reviews en aanbevelingen van experts te verzamelen.
 • Werk aan het verkrijgen van hoogwaardige backlinks van andere autoritaire websites binnen het vakgebied.
 • Zorg voor een professionele uitstraling van de website en vermijd dubieuze praktijken die de geloofwaardigheid kunnen schaden.
Klantenfabriek reviews

Trustworthiness (betrouwbaarheid)

Betrouwbaarheid heeft betrekking op hoe accuraat, eerlijk, veilig en betrouwbaar de content is. Google wil webpagina’s hoog in de zoekresultaten die betrouwbaar zijn en waar gebruikers op kunnen vertrouwen.

Tips

 • Zorg voor een transparante en betrouwbare website door duidelijkheid te bieden over de bronnen en auteurs van de content.
 • Vermijd misleidende of dubieuze praktijken zoals het gebruik van clickbait of het verspreiden van valse informatie.
 • Investeer in een veilige website met goede beveiliging en een betrouwbaar betaalsysteem voor e-commerce websites.

Experience (ervaring)

De toevoeging van experience aan E-A-T is de meest recente ontwikkeling die benadrukt hoe belangrijk het is voor content creators om persoonlijke ervaring te hebben met het onderwerp waarover ze schrijven. Google hecht nu meer waarde aan content die is geschreven door auteurs met uitgebreide praktijkervaring.

Tips

 • Zorg voor een duidelijke vermelding van de ervaring en expertise van de auteur op de website.
 • Stimuleer het schrijven van content die gebaseerd is op echte ervaringen en praktijkvoorbeelden.

Samenhang is belangrijk

Deze pijlers zijn geen afgebakende stukken maar lopen in elkaar over. Zo lijken experience en expertise erg op elkaar. Het onderscheid zit voor een groot deel in wie en hoe het geschreven wordt. Is het een professional die tips en tricks geeft vanuit zijn expertise of een leek die zijn eigen ervaring deelt? Beide voorbeelden bieden waarde voor een zoeker. Een review kan zowel de autoriteit verbeteren als de betrouwbaarheid. Het gaat er tegenwoordig om dat alles klopt.

10 tips voor een toekomstgerichte SEO-strategie

De “traditionele” SEO-factoren zijn nog steeds belangrijk. Deze factoren zijn eigenlijk nog steeds het fundament voor succesvolle SEO. De E-E-A-T-factoren zijn een extra verrijking van het vakgebied. Hoe maak je jouw SEO-strategie toekomstgericht? Hierbij 10 tips:

 1. Gebruik de correcte headers
 2. Voeg duidelijke metagegevens toe
 3. Gebruik een SEO-vriendelijke URL
 4. Gebruik kwalitatieve backlinks
 5. Laat reviews zien
 6. Maak gebruik van rijke media zoals afbeeldingen en video’s
 7. Zorg voor de juiste auteur en beschrijf de ervaring van je auteur
 8. Zorg ervoor dat je website snel laadt en geoptimaliseerd is voor zowel web als mobiel
 9. Maak gebruik van een SSL-certificaat en een HTTPS-verbinding
 10. Wees actief op social media. Het zoekgedrag van mensen verandert. Google is nog steeds de belangrijkste zoekmachine, maar mensen maken ook steeds meer gebruik van diverse social media zoals LinkedIn en YouTube, evenals AI-tools zoals ChatGPT.

Meer weten over de toekomst van SEO?

De toekomst van zoekmachineoptimalisatie

Zoals hierboven al aangehaald, is de manier waarop mensen zoeken aan het veranderen. Social media waren al nieuwe kanalen waarop mensen informatie konden zoeken, maar het afgelopen jaar is een grote disruptieve technologie beschikbaar gekomen voor het grote publiek: generatieve AI, met ChatGPT als koploper.

In plaats van op Google gaan steeds meer mensen naar ChatGPT of andere AI-tools om antwoorden te vinden op vragen. Google is druk bezig met de doorontwikkeling van hun zoekmachine om aan deze veranderende vraag te voldoen. Dit heet Google Search Generative Experience (SGE). Dit zit nog in de testfase en de technologie is nog niet in Nederland beschikbaar, maar op basis van Amerikaanse bronnen kunnen we er wel al iets over zeggen.

Google Search Generative Experience; wat weten we tot nu toe?

Google SGE is een verandering in zoekervaring. Je kunt het vergelijken met hoe ChatGPT antwoorden formuleert. Door gebruik te maken van AI biedt het gebruikers snelle en duidelijke overzichten van zoekonderwerpen, waardoor ze niet langer individuele webpagina’s hoeven te doorzoeken. Van het vinden van antwoorden tot het ontdekken van onderwerpoverzichten en het verstrekken van how-to-instructies, SGE verandert de manier waarop Google informatie presenteert.

Hoe werkt Google SGE?

Google SGE maakt gebruik van AI-technologieën, waaronder natuurlijke taalverwerking, machine learning en diep leren. Door de zoekopdracht van de gebruiker te begrijpen, relevante inhoud te verwerken en een passend antwoord te formuleren, biedt SGE snel en nauwkeurig samengevatte zoekresultaten. Deze benadering stelt gebruikers in staat om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben, zonder door talloze webpagina’s te hoeven bladeren.

Wat weten we nog niet?

Ondanks de veelbelovende vooruitzichten blijven er vragen over de volledige reikwijdte van Google SGE. De impact op traditionele zoekresultaten, de nauwkeurigheid van de gegenereerde inhoud en de verdere ontwikkeling van deze technologie zijn onderwerpen die nog verdere studie vereisen.

Wat kun je doen om je voor te bereiden?

Gartner voorspelt dat in 2026 er 25% minder zoekverkeer is door de komst van generatieve AI. Dit komt doordat zoekers hun antwoorden al direct vinden binnen Google of andere AI-tools. Voorbereiding op de toekomst van SEO begint met het begrijpen van het evoluerende landschap. Hier zijn enkele tips om je voor te bereiden op de impact van Google SGE:

 1. Maak gebruik van de E-E-A-T-pijlers: kwaliteit staat voorop in de wereld van SEO. Door content van hoge kwaliteit te produceren die voldoet aan de E-E-A-T-pijlers, vergroot je de kans om opgemerkt te worden in de steeds veranderende digitale ruimte.
 2. Optimaliseer je content voor long-tail zoekwoorden: door te focussen op specifieke en gedetailleerde zoekopdrachten, vergroot je de kans om op te vallen in de SGE-gegenereerde resultaten.
 3. Maak gebruik van gestructureerde gegevens: door gestructureerde gegevens toe te voegen aan je website, help je zoekmachines de inhoud beter te begrijpen en te categoriseren. Dit kan resulteren in een verbeterde zichtbaarheid en hogere rangschikkingen in zoekresultaten.

De toekomst is nu

Wil je zeker weten dat je in de toekomst een kans hebt om goed gevonden te worden, dan is het belangrijk om nu te beginnen. Maak gebruik van de kennis en tips uit dit artikel en ga aan de slag, maak een strategisch plan en ga aan de slag. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact op met Jasper of Roland.

Meer weten over de toekomst van SEO?

Wil je meer weten?

Dat kan. Stel jouw vraag via ons contactformulier en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

Meer blogs

Hoe realiseer je effectieve B2B leadgeneratie?

Hoe realiseer je effectieve B2B leadgeneratie?

Als B2B onderneming weet je hoe belangrijk het is om nieuwe leads te genereren en bestaande relaties te onderhouden. Leadgeneratie draait om het aantrekken van potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Het juiste proces en de juiste strategieën kunnen hierin het verschil maken.

10 manieren om hoogwaardige leads met ChatGPT te genereren  

10 manieren om hoogwaardige leads met ChatGPT te genereren  

Het landschap van leadgeneratie evolueert voortdurend, en bedrijven moeten zich aanpassen aan nieuwe methoden om potentiële klanten te bereiken en te converteren. Een opkomende kracht in dit domein is de integratie van kunstmatige intelligentie, met name ChatGPT, een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI. In dit blog gaan we verkennen hoe ChatGPT kan worden ingezet als een effectief instrument om hoogwaardige leads te genereren voor jouw bedrijf.

Mijn 10 e-mailmarketing tips om het openingspercentage te verhogen in 2024

Mijn 10 e-mailmarketing tips om het openingspercentage te verhogen in 2024

In dit blog onderzoeken we de wereld van e-mail openingspercentages, die niet alleen succes aanduiden maar ook cruciaal zijn voor betrokkenheid en conversie. Ontdek antwoorden op vragen zoals: Wat betekent het openingspercentage van een e-mail? Waarom is dit percentage zo belangrijk? We bieden 10 krachtige tips aan, variërend van het onderhouden van een schone e-maillijst tot het perfectioneren van uw onderwerpregel, om het openingspercentage te verhogen.

HQ & Academy

CAB FAB
Saturnusstraat 60/71
2516 AH Den Haag
Tel: (070) 222 38 80
support@klantenfabriek.nl

Zakelijk

Klantenfabriek B.V.
KvK: 66789060
BTW: 856698076B01
Onderdeel van:
High Attention Group B.V.

Loading...
Bel ons