De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Ontdek 20 krachtige ChatGPT prompts voor content-, e-mail-, SEO- en socialmediamarketing. In de dynamische wereld van digitale marketing is ChatGPT dé sleutel tot innovatieve strategieën. Laat kunstmatige intelligentie je helpen om de aandacht te trekken, betrokkenheid te vergroten en conversies te stimuleren door middel van ChatGPT prompts.
Auteur: Roland van Dijke
Categorie: Marketing

Wat zijn prompts?

Een “prompt” is een instructie of input die wordt gegeven om een bepaalde reactie, actie of resultaat te verkrijgen. Het wordt veel gebruikt in programmeertalen, tekstverwerkers en bij interactie met kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. Prompts zijn cruciaal voor het begrip van het algoritme. Het is belangrijk om woorden zorgvuldig en beschrijvend te kiezen, zodat de chat-tools de instructies nauwkeurig begrijpen. Het helder formuleren van prompts is essentieel om effectief te communiceren met deze systemen.

Hoe maak je effectieve prompts voor ChatGPT?

Als je met AI communiceerd, is het belangrijk om goed te vertellen wat je bedoelt en duidelijk uit te leggen waar het over gaat. Als je de aanwijzingen niet goed uitlegt, kan de AI in de war raken en krijg je misschien niet het antwoord dat je wilt. Hieronder staan een aantal goede en slechte voorbeelden.

Goede voorbeelden:

 • “Beschrijf hoe influencer-marketing kan worden geïntegreerd in een strategie voor het lanceren van een nieuw product, met specifieke aandacht voor het identificeren van geschikte influencers en het meten van het succes van de campagne.”
 • “Ontwikkel een marketingplan voor het vergroten van de online zichtbaarheid van een lokaal bedrijf in de horecasector, waarbij je gebruikmaakt van zowel sociale media als zoekmachineoptimalisatie (SEO).”
De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Slechte voorbeelden:

 • “Schrijf iets over reclame.”

Dit is te vaag en biedt geen richting met betrekking tot welk aspect van reclame moet worden behandeld. Het kan resulteren in een onsamenhangend antwoord.

 • “Vertel me alles over digitale marketing.”

Deze prompt is te breed en vraagt om een enorm scala aan informatie. Het ontbreekt aan focus op specifieke aspecten van digitale marketing, waardoor het moeilijk is om een diepgaand en gericht antwoord te geven.

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Volg deze 4 stappen bij het schrijven van prompts:

Om ChatGPT vlot en effectief te sturen voor een mooi resultaat, kun je een aantal eenvoudige stappen volgen:

1. Begin met wat context

Start de conversatie door wat achtergrondinformatie te geven over wat je graag van de AI wilt zien. Hiermee geef je ChatGPT een beter begrip en verbetert de kwaliteit van de output.

2. Definieer de taak en het doel

Geef duidelijk aan welke taak je wilt dat ChatGPT uitvoert en wat het beoogde doel is. Hierdoor kan de AI zichzelf in de juiste richting sturen.

3. Bepaal de gewenste rol of toon van ChatGPT

Visualiseer welke toon je wilt dat de gegenereerde tekst heeft. Door dit aan te geven, kan ChatGPT zijn stijl aanpassen en een passende marketingtekst creëren.

4. Vraag om alternatieven met vervolgvragen

Als het eerste resultaat niet helemaal naar wens is, aarzel dan niet om meer opties te vragen door simpelweg te zeggen: “Kun je me wat alternatieven geven?” Dit helpt om de output verder te verfijnen.

Meer leren over ChatGPT prompts?

ChatGPT gebruiken voor marketing in 2024

Tegenwoordig gebruiken veel mensen ChatGPT om sneller en efficiënter te werken, wat de werkdruk verlicht. In de marketing kan deze tool gemakkelijk helpen bij het creëren van teksten voor onder andere websites, blogs, social media, e-mails en ga zo nog maar door…

Wat zijn de beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024?

Om hierachter te komen, is het opgedeeld in vier onderwerpen (Content Marketing, E-mail Marketing, Zoekmachineoptimalisatie en Socialmedia Marketing), waarbij voor elk onderwerp de vijf beste prompts zijn weergegeven.

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

 1. ChatGPT voor Content Marketing

 • Meta-beschrijvingen schrijven
 • Humor toevoegen aan blogberichten
 • Zinnen herschrijven in de actieve vorm
 • Statistieken toevoegen aan een blogbericht
 • Blogberichten schrijven met SEO

2. ChatGPT voor E-mail Marketing

 • Onderwerpregels voor e-mails schrijven
 • Nieuwsbrieven maken
 • Voor koude e-mail benaderingen
 • Het aantal uitschrijvingen verminderen
 • E-mailmarketingfunnels creëren

3. ChatGPT voor Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

 • SEO-audits uitvoeren
 • Distributieplannen maken
 • Blogoverzichten creëren
 • Een lijst met zoekwoorden genereren
 • Een lijst met long-tail-zoekwoorden genereren met zoekintentie

4. ChatGPT voor Socialmedia Marketing

 • Het plannen van een socialemediacampagne
 • Prompts voor Instagram-marketing
 • Prompts voor LinkedIn-marketing
 • Prompts voor advertentiestrategie
 • Socialemediaberichten schrijven

ChatGPT voor Content Marketing

Meta-beschrijvingen schrijven

Prompt: “Schrijf een meta-omschrijving van 160 tekens voor de onderstaande blogpost.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Een sterke meta-omschrijving is cruciaal, want het is een van de eerste dingen die jouw doelgroep ziet op de resultatenpagina. Hoe overtuig je hen dat jouw artikel biedt wat ze zoeken? Juist, via de meta-omschrijving.

Het kan uitdagend zijn om jouw blogpost in minder dan 160 tekens te vatten, maar deze prompt maakt het simpeler. Een uitstekende meta-omschrijving geeft Google beter inzicht, wat jouw rangschikking bepaalt.

Humor toevoegen aan blogberichten

Prompt: “Voeg wat humor toe aan de blogpost hieronder.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Op dit moment richten zoveel websites op het internet zich tegelijkertijd op diverse onderwerpen en niches.

Niettemin kun je je onderscheiden van de massa door humor toe te voegen aan je blogposts. Het kan je blog meer herkenbaar maken voor het publiek, je inhoud entertainender maken en, nog belangrijker, je helpen een connectie te maken met lezers. Ze zullen zich eerder een blog herinneren die hen aan het lachen heeft gemaakt.

Het vinden van de juiste manier en het juiste moment om humor te gebruiken, is waar het probleem zich voordoet. Maar met deze prompt kan ChatGPT de juiste grap of gevatte opmerking vinden en deze precies op de juiste plek invoegen.

Zinnen herschrijven in de actieve vorm

Prompt: “Herschrijf de onderstaande zin in een actieve vorm”

De 20 beste ChatGPT prompts in marketing voor 2024

Het schrijven in een actieve vorm heeft een aantal voordelen:

 • Duidelijkheid en directheid: Actieve zinnen zijn helder en direct, waardoor de boodschap gemakkelijker te begrijpen is.
 • Betrokkenheid: Actieve zinnen houden de lezer meer betrokken en maken de tekst dynamischer.
 • Kracht en beknoptheid: Actieve zinnen brengen kracht en nadruk, terwijl ze ook bijdragen aan beknopte communicatie.
 • Positieve toon: Ze drukken actie en prestatie uit, wat de toon van de boodschap positiever maakt.
 • Efficiënte communicatie: Actieve zinnen voorkomen verwarring en dragen bij aan directe en efficiënte communicatie.
De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Statistieken toevoegen aan een blogbericht

Prompt: “Ik heb statistieken nodig uit geloofwaardige rapporten voor een blogpost. Vermeld {aantal} websites die [branche] rapporten publiceren.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Hoe versterk je de geloofwaardigheid van een blog? Er zijn diverse methoden, maar een gegarandeerde en toch betaalbare stap is het toevoegen van statistieken om je inhoud te ondersteunen. Vooral als je lezers wilt overtuigen – statistieken veranderen wat slechts jouw mening zou kunnen zijn in iets dat een feitelijke verklaring is.

Het verkrijgen van relevante gegevens van betrouwbare bronnen is een ander verhaal. Dit kan wat tijd kosten, of je kunt moeite hebben om de juiste rapporten te vinden. Maar deze prompt kan je snel voorzien van referenties waarop je kunt vertrouwen.

Blogartikelen schrijven met SEO

Prompt: “Ik wil een blogpost van 1.000 woorden schrijven. Gebruik de onderstaande structuur om deze post te maken. Jouw resultaat moet voldoen aan de beste SEO-praktijken en jouw toon moet informeel en plezierig zijn.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Heb je moeite om met je volgende blogpost te komen? Wij begrijpen het volledig; het kan uitdagend zijn om altijd creatief te blijven.

Maar je moet deadlines halen, en je kunt niet zomaar hopen op goede inhoud. Deze prompt kan dat doen. Niet alleen heb je je volgende bericht klaar om te gaan, maar het kan ook ChatGPT inschakelen om de beste SEO-praktijken te volgen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je een goed blog creëert dat zal opvallen. Bekijk hier 11 SEO tips voor de perfecte pagina.

ChatGPT voor E-mail Marketing

Onderwerpregels voor e-mails schrijven

Prompt: “Creëer marketingteksten om mijn e-mailmarketingcampagnes boeiender te maken. Het te promoten product heet X (bijvoorbeeld, bedrijf, dienst of organisatie). Stel geschikte onderwerpregels voor een reeks van Y e-mails voor.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Onderwerpregels vormen de basis van e-mailcampagnes. Als je ze goed doet, moedig je meer abonnees aan om je e-mails te openen, je bericht te lezen en de nodige actie te ondernemen. Als je ze verkeerd doet, daalt je openingspercentage en is het verspilde moeite.

Nieuwsbrieven maken

Prompt: “Maak een opzet voor een wekelijkse nieuwsbrief. Dit is voor X (doelgroep). Zorg ervoor dat je X [aantal] onderdelen in de opzet opneemt: een hoofdpunt, een introductie en een conclusie. Voeg ook een oproep tot actie toe.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Het maken van een boeiende nieuwsbrief wordt een fluitje van een cent. Voor optimale resultaten is het aan te raden een overzicht te verstrekken in je verzoek. “Gebruikmakend van het verstrekte overzicht, schrijf een nieuwsbrief over [onderwerpidee].”

Het is belangrijk op te merken dat de gegenereerde tekst niet het eindproduct moet zijn. Voeg elementen van je eigen tekst toe en zorg ervoor dat deze feitelijk en goed bewerkt is. 

Wat betreft gebruiksscenario’s, kun je deze prompt gebruiken voor e-mailnieuwsbrieven waarin je een komend evenement aankondigt, een lancering van een nieuw product, of om je publiek te informeren dat er binnenkort aanbiedingen beschikbaar zijn.

Je kunt de AI ook vragen om proef te lezen. De volgende prompt werkt goed:

“Lees de volgende tekst na: [plak de tekst].”

Meer leren over ChatGPT prompts?

Voor koude e-mail benaderingen

Prompt: “Stuur een koude uitgaande e-mail naar een potentiële klant voor ons product X (bijvoorbeeld organisatie, bedrijf, dienst of product).”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Ben je op zoek naar nieuwe klanten aantrekken? Het versturen van ongevraagde e-mails is een voordelige manier om je bereik te vergroten, meer leads te genereren en je verkoop te stimuleren. Maar, net als bij alles in marketing, moet je voorzichtig zijn met zo’n campagne, vooral omdat je geen vooraf bestaande relatie hebt met deze ontvangers.

Deze aanwijzing zal je helpen bij het opstellen van een ongevraagde e-mail om je potentiële klanten op de best mogelijke manier te introduceren. Je kunt deze aanwijzing ook aanpassen om een opvolg-e-mail te maken.

Het aantal uitschrijvingen verminderen

Prompt:Maak een lijst van de meest voorkomende redenen waarom klanten zich afmelden voor e-maillijsten.”

De 20 beste ChatGPT prompt voor marketing in 2024

Omgaan met klanten die afhaken bij e-mailcampagnes is niet leuk. Het is behoorlijk zeldzaam dat een marketingteam geen lezers tegenkomt die gewoon besluiten dat ze geen zin meer hebben in jouw e-mails.

Maar wees gerust, niet alles is verloren. Door te kijken naar de meest voorkomende redenen waarom mensen zich uitschrijven, kun je ontdekken waar je campagne de mist in is gegaan, het oplossen, en die verloren schapen terug in de kudde krijgen.

E-mailmarketingfunnels creëren

Prompt: “Creëer een e-mailmarketingtrechter voor [naam en details van product/dienst].”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

E-mailfunnels zijn een reeks strategisch ontworpen e-mailcampagnes met als doel het koesteren van leads en bestaande klanten richting conversies. Deze prompt helpt je om je e-mailberichten aan te passen aan elke fase van de klantreis en hen te benaderen op het punt waar ze zich bevinden, zodat het perfect resoneert.

ChatGPT voor Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO-audits uitvoeren

Prompt: “Voer een On-page SEO-audit uit voor deze webpagina [URL].”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Het uitvoeren van een on-page SEO-audit voor jouw webpagina’s helpt je bij het identificeren en oplossen van eventuele factoren die van invloed zijn op jouw rangschikking, de hoeveelheid verkeer die je aantrekt en, het belangrijkst, jouw conversiepercentage. Over het algemeen zijn SEO-audits essentieel voor het langetermijnsucces van de prestaties van jouw site.

Enkele van deze factoren omvatten duplicaatinhoud, een slechte gebruikerservaring, kapotte links en trage laadsnelheden. Vraag hier onze websitescan aan.

Distributieplannen maken

Prompt: “Stel een plan op voor de distributie van inhoud voor [URL].”

De 20 ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Natuurlijk, je hebt echt een meesterwerk gemaakt. Het zal zeker aanslaan. Maar als je het niet goed naar buiten brengt, heeft al die moeite weinig zin. Daar komt een content distributieplan om de hoek kijken.

Deze prompt gebruik je om inhoud te verspreiden, of het nu gaat om het delen van een nieuw e-book of het promoten van je nieuwste blogpost. Geweldige inhoud publiceren brengt je slechts tot op zekere hoogte; een content distributieplan zorgt ervoor dat de wereld het opmerkt.

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Blogoverzichten creëren

Prompt: “Maak een gedetailleerd blogoverzicht over het onderwerp [voeg onderwerptitel in] met H2, H3, subtitels en opsommingstekens.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Een blogindeling helpt je om de belangrijkste punten van je artikel te structureren en de meest effectieve manier te bepalen om informatie op te delen in leesbare secties met passende kopjes. Met andere woorden, het biedt een solide raamwerk voor je blogpost.

De voordelen hiervan zijn dat lezers niet worden overladen met een lang, uitgesponnen stuk tekst, maar eerder informatie in behapbare brokken ontvangen. Daarnaast komt het ten goede aan de zoekmachineoptimalisatie (SEO) doordat het je ideeën ordent rondom je belangrijkste zoekwoorden en onnodige opsmuk uit je schrijfstijl elimineert.

Een lijst met zoekwoorden genereren

Prompt: “Genereer een lijst met X [aantal] zoekwoordideeën over het onderwerp [voeg onderwerp toe] voor [doelgroep].”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Het begrijpen van de zoekintentie van gebruikers brengt je dichter bij het denkproces van je doelgroep. Omdat mensen echter complex zijn, is het handig om hulp te krijgen bij het inschatten of ze op zoek zijn naar informatie of klaar zijn om een aankoop te doen.

Met deze prompt kun je je inhoud aanpassen aan zoekwoorden die gericht zijn op die specifieke intenties, waardoor je een stap dichter bij het genereren van nieuwe zakelijke kansen komt, of het behouden van bestaande relaties.

Een lijst met long-tail-zoekwoorden genereren met zoekintentie

Prompt: “Geef X [aantal] long-tail zoekwoorden gerelateerd aan [onderwerp]. Koppel elk zoekwoord aan een van de vier typen zoekintenties.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Het begrijpen van de zoekintentie van gebruikers brengt je dichter bij het begrijpen van de gedachten van je doelgroep. Aangezien mensen complex zijn, is het noodzakelijk om hulp te hebben bij het bepalen of ze op zoek zijn naar informatie of klaar zijn om een aankoop te doen.

Met behulp van deze aanwijzing kun je je inhoud aanpassen aan zoekwoorden die gericht zijn op die specifieke zoekintenties, waardoor je een stap dichterbij komt om nieuwe zakelijke kansen te creëren – of je bestaande klanten te behouden.

ChatGPT voor Socialmedia Marketing

Het plannen van een socialemediacampagne

Prompt: “Stel een social media campagnekalender op voor onze [productnaam] voor een periode van [aantal maanden], met als doel Y, en vermeld de relevante kanalen om op te focussen.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Het plannen van je social media campagne lijkt misschien een noodzakelijke stap voor elke marketeer, maar waarom is dit eigenlijk zo cruciaal? 

Het biedt de mogelijkheid om op te vallen te midden van de massa en een sfeer te creëren waarin je een publiek kunt opbouwen, hen kunt omzetten in leads en hen kunt begeleiden door je trechter, totdat ze uiteindelijk een aankoop doen en trouw worden aan jouw product.

Het klinkt misschien als een uitdagende taak om dit allemaal zelf te bedenken. Gelukkig helpt deze prompt je om dat hele proces te stroomlijnen met slechts enkele muisklikken.

Meer leren over ChatGPT prompts?

Prompts voor Instagram-marketing

Prompt: “Schrijf een bijschrift voor Instagram bij een foto van onze nieuwe X (bijvoorbeeld, dienst, product, of bedrijf).”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Je beschikt over de juiste media. Je hebt het kanaal. Maar het vinden van de juiste woorden voor je bijschrift kan een lange, vermoeiende taak zijn, zelfs voor slechts één bericht. Stel je voor dat je dat een hele maand lang moet volhouden.

Een sterk Instagram-bijschrift kan je betrokkenheidscijfers verhogen, waardoor het Instagram-algoritme je inhoud hoog plaatst in de feeds van gebruikers. Bovendien zijn bijschriften uitstekend geschikt om context te bieden aan je afbeeldingen en belangrijke informatie over te brengen aan je volgers.

Prompts voor LinkedIn-marketing

Prompt: “Maak een promotionele LinkedIn-post voor het volgende (bijvoorbeeld, dienst, product of bedrijf), [voeg specifieke details in].”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Wil je jouw bedrijf of producten effectief in de schijnwerpers zetten op LinkedIn? Met behulp van deze aanwijzing kun je een pakkende LinkedIn-post opstellen en specifieke details toevoegen over hoe deze eruit moet zien. 

LinkedIn fungeert als het centrale platform voor thought leadership content. Als je jezelf wilt profileren als een deskundige en betrouwbare bron van informatie in jouw branche, overweeg dan ook eens deze aanwijzing:

“Creëer een LinkedIn-post over X (voeg hier elk gewenst onderwerp in).”

Volg ons op LinkedIn

Prompts voor advertentiestrategie

Prompt: “Maak een AIDA-model voor [voeg product of dienst in].”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Aandacht/Bewustzijn, Interesse, Verlangen en Actie. Deze vier elementen trekken het publiek naar binnen, wekken hun interesse in uw producten/diensten op, maken ze begerenswaardig en zetten het publiek aan tot actie (meestal, tot aankoop).

Echter, gezien de vaak wat ongewone relatie die het publiek heeft met advertenties, is het cruciaal om te brainstormen over niet-storende, creatieve manieren om uw producten en diensten op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Dankzij deze aanwijzing liggen alle details over wie uw potentiële klanten zijn en hoe u hen benadert binnen handbereik.

Socialemediaberichten schrijven

Prompt: “Creëer een pakkende social media-post op [platform] die [hoofdidee] effectief communiceert. Geef de post een [toon] die aansluit bij je doelgroep, die bestaat uit [doelgroep]. Zorg ervoor dat de inhoud boeiend en beknopt is, en gebruik relevante hashtags om de zichtbaarheid te vergroten.”

De 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024

Deze prompt kan wonderen verrichten voor het creëren van je social media berichten, je helpend om in een mum van tijd met uitstekende content te komen. Of je nu op zoek bent naar creatieve ideeën, aantrekkelijke koppen of relevante hashtags, deze prompt biedt de ondersteuning die je nodig hebt om je sociale media strategie te versterken.

Meer leren over ChatGPT prompts?

Aan de slag

Ik hoop dat ik voldoende informatie heb gedeeld over de 20 beste ChatGPT prompts voor marketing in 2024. Nu is het aan jou om aan de slag te gaan. Hopelijk bespaart het je tijd en stimuleert het creatieve ideeën!

Wil je meer weten?

Dat kan. Stel jouw vraag via ons contactformulier en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

Meer blogs

Hoe realiseer je effectieve B2B leadgeneratie?

Hoe realiseer je effectieve B2B leadgeneratie?

Als B2B onderneming weet je hoe belangrijk het is om nieuwe leads te genereren en bestaande relaties te onderhouden. Leadgeneratie draait om het aantrekken van potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Het juiste proces en de juiste strategieën kunnen hierin het verschil maken.

10 manieren om hoogwaardige leads met ChatGPT te genereren  

10 manieren om hoogwaardige leads met ChatGPT te genereren  

Het landschap van leadgeneratie evolueert voortdurend, en bedrijven moeten zich aanpassen aan nieuwe methoden om potentiële klanten te bereiken en te converteren. Een opkomende kracht in dit domein is de integratie van kunstmatige intelligentie, met name ChatGPT, een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI. In dit blog gaan we verkennen hoe ChatGPT kan worden ingezet als een effectief instrument om hoogwaardige leads te genereren voor jouw bedrijf.

Contact

Caballerofabriek unit 71
Saturnusstraat 60
2516 AH Den Haag (plan je route)

Tel: (070) 222 38 80
support@klantenfabriek.nl

Schrijf je nu in en ontvang elk kwartaal marketing- en verkooptips:

KvK: 66789060
BTW: 856698076B01

Volg ons ook op:

LinkedIn

Loading...