BLOG

Vakantiegangers online
De zomervakantie staat voor de deur. Voor veel bedrijven een rustige periode. Wij noemen het ‘komkommertijd’, de Noren ‘saure gurkenzeit' en de Amerikanen ‘gooseberry time.' De spanningsboog, het koopgedrag en de kantoortijden van uw prospects zullen afwijken tijdens de zomer. Toch is het ook in deze periode belangrijk om uw doelgroep te blijven benaderen… want ook uw concurrent is op vakantie.
Mensen zijn overal online, ook op vakantie met hun tablet of smartphone. Ze scrollen op de camping door hun Facebook-tijdlijn of lezen op het strand de digitale editie van hun favoriete dagblad. Via deze mobiele apparaten is er meer contact met websites dan met laptop of pc. Sterker nog, de smartphone is inmiddels hét device voor het openen en lezen van e-mail. Normaal geldt dat voor de helft van de e-mails, maar tijdens vakanties is dat veel meer. De gemiddelde Nederlandse internetgebruiker zit gemiddeld zo’n 1,5 uur per dag op het web en dit gedrag verandert op vakantie niet als er sprake is van een open Wifi-netwerk. Dat veel Nederlanders zullen surfen vanaf het vakantieadres mag duidelijk zijn. Maar hoe speelt u daar op in? Met e-mailmarketing.

Online bestaat er geen komkommertijd!!

Uw doelgroep is tijdens de vakantieperiode meer relaxed, heeft meer tijd en is dus meer ontvankelijk voor uw boodschap. Vooral als uw product of dienst werk uit handen neemt, een probleem oplost of het leven mooier maakt.

 Enkele tips:

  1. Verdiep u in het vakantiegedrag van uw doelgroep en bedenk wat zij leuk zouden vinden te lezen tijdens de vakantie.
  2. Zet uw e-mailcampagne klaar voordat u zelf op vakantie gaat. De meeste mailprogramma’s hebben de mogelijkheid om dat te doen. Uw online marketing gaat gewoon door.
  3. De zomer roept positieve associaties op. Door uw merk of bedrijf te koppelen aan de zomer, krijgen mensen een positief gevoel bij het merk/bedrijf. Zorg voor een boodschap of uitstraling die inspeelt op het vakantiegevoel zoals een tijdelijke zomeractie of een zomers cadeautje bij aankoop van uw dienst of product en bedenk een goede call to action.
  4. Veel mensen die op vakantie zijn, zullen alsnog antwoorden vanaf hun mobiele apparaat. Daarnaast ontvangt u Out of office berichten terug, waar wellicht ook namen en telefoonnummers van collega’s in staan die u kunt bellen.
  5. Ook al lijkt het alsof het grootste deel van de doelgroep op vakantie is, veel mensen zijn gewoon aan het werk. Gemiddeld heeft men 3 weken zomervakantie en is men niet allemaal gelijktijdig weg.

Details

Over de auteur

Jasper Camman, bsc

communicatie adviseur

Onze communicatie wetenschapper (UVA 2018) paart een goed onderbouwde analyse aan een praktische houding, waar onze relaties warempel nog wel eens baat bij hebben.

Competenties

  • Communicatieplan
  • Junior Trainer

Opvallend

  • Wandelsport
  • Wereldverbeteraar
  • Vriendschap

Quotes

“Jasper geniet net zoveel van de weg naar het doel als het doel bereiken. Daarom duurt het wel eens even voor hij er komt.”
(Eric Neeteson Lemkes)