Hoe kies je de juiste segmentatiestrategie?

In de altijd evoluerende wereld van marketing is segmentatie een krachtig hulpmiddel gebleken om effectieve strategieën te creëren die doelgerichter en succesvoller zijn.
Auteur: Camman Jasper
Categorie: Communicatie

Een segmentatiestrategie omvat het verdelen van de markt in verschillende groepen met vergelijkbare behoeften, voorkeuren en kenmerken. Michael Porter beschrijft drie veelvoorkomende benaderingen: geconcentreerde marketing, gedifferentieerde marketing en ongedifferentieerde marketing. We gaan graag dieper in op de verschillende strategieën en geven een aantal tips wanneer je welke het beste kan gebruiken.

Welke strategie past bij jou?

1. Geconcentreerde Marketing (Niche Marketing)

Bij geconcentreerde marketing richt een bedrijf zich op een specifieke, nauwkeurig gedefinieerde doelgroep. Deze aanpak kan buitengewoon effectief zijn wanneer een bedrijf begrijpt dat de behoeften en wensen van een kleinere groep klanten sterk verschillen van die van de rest van de markt.

Voorbeeld niche marketing

Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat gespecialiseerde wandeluitrusting produceert. Je hebt onderzoek gedaan en ontdekt dat er een groep avontuurlijke bergbeklimmers is die vaak langeafstandswandelingen maken in extreme omstandigheden.

Deze groep hecht veel waarde aan duurzaamheid en technische functionaliteit in hun uitrusting. Door je volledig op deze niche te richten, kun je producten ontwikkelen en marketingcampagnes opzetten die nauw aansluiten bij de behoeften van deze veeleisende klanten.

2. Gedifferentieerde Marketing (Segmented Marketing)

Gedifferentieerde marketing houdt in dat een bedrijf de markt in meerdere segmenten verdeelt en voor elk segment een unieke marketingstrategie ontwikkelt. Dit vereist een diepgaand begrip van de verschillende behoeften en voorkeuren van elk segment.

Voorbeeld segmented marketing

Stel je voor dat je een cosmeticamerk bent. Je hebt ontdekt dat je doelmarkt bestaat uit drie hoofdsegmenten: jonge volwassenen die zich richten op huidverzorging, professionele vrouwen die op zoek zijn naar make-up voor op de werkplek en oudere klanten die op zoek zijn naar anti-aging producten.

Voor elk segment zou je verschillende marketingbenaderingen aannemen. Je zou bijvoorbeeld tutorials over huidverzorgingsroutines delen voor het eerste segment, de langhoudendheid van make-up benadrukken voor het tweede segment en de anti-aging eigenschappen van je producten voor het derde segment.

3. Ongedifferentieerde Marketing (Massamarketing)

Ongedifferentieerde marketing, ook wel bekend als massamarketing, houdt in dat een bedrijf één algemene marketingstrategie toepast voor de hele markt. Dit kan nuttig zijn als het product universele aantrekkingskracht heeft en als de kosten van differentiatie hoog zijn.

Voorbeeld massamarketing

Laten we zeggen dat je frisdrankproducent bent en een wereldwijd bekend merk cola produceert.

Omdat de meeste consumenten, ongeacht hun demografische kenmerken, genieten van frisdrank, zou je kunnen besluiten om een uniforme marketingstrategie te volgen die zich richt op het creëren van een universeel verlangen naar je product. Je zou wereldwijde reclamecampagnes kunnen uitvoeren die gericht zijn op het associëren van geluk, vriendschap en verfrissing met je merk.

Bekijk deze video voor meer uitleg over de drie veelvoorkomende segmentatiestrategieën met extra voorbeelden:

Hoe kies je de juiste segmentatiestrategie?

Het kiezen van de juiste segmentatiestrategie hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van je product, de marktomstandigheden, concurrentie, beschikbare middelen en het gedrag van je doelgroep. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Productcomplexiteit: Als je product zeer gespecialiseerd is, is geconcentreerde marketing vaak de beste keuze. Lees hier meer over het differentiëren van jouw product. 

 

  • Marktomvang: Voor een kleine niche kan geconcentreerde marketing effectiever zijn, terwijl grotere markten geschikter zijn voor gedifferentieerde of ongedifferentieerde marketing.

 

  • Concurrentie: Als je concurrenten sterk gedifferentieerde strategieën hanteren, kan het aannemen van een andere aanpak je helpen je te onderscheiden.

 

  • Middelen: Gedifferentieerde marketing vereist meer middelen, terwijl ongedifferentieerde marketing kosteneffectiever kan zijn.

Welke strategie past bij jou?

Tot slot

De keuze voor een segmentatiestrategie is geen eenvoudige beslissing, maar eerder een strategische overweging die diep inzicht in je doelmarkt en je eigen bedrijfsdoelen vereist. Geconcentreerde marketing, gedifferentieerde marketing en ongedifferentieerde marketing bieden elk unieke voordelen en uitdagingen.

Door zorgvuldig te evalueren welke strategie het beste past bij je product, doelgroep en concurrentieomgeving, kun je een strategie ontwikkelen die de basis legt voor effectieve marketingcampagnes en duurzame bedrijfsgroei.

Wanneer je klaar bent met segmenteren moet je gaan positioneren, lees hier hoe.

Wil je meer weten?

Dat kan. Stel jouw vraag via ons contactformulier en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

Meer blogs

De inzet van persona’s

De inzet van persona’s

We gebruiken in marketing vaak persona’s. Persona’s zijn geconstrueerde representaties van ideale doelgroepen, en hun juiste toepassing maakt communicatie meer doelgericht. Dit blog onderzoekt wat persona’s zijn, waarom ze zo krachtig zijn en hoe ze met succes kunnen worden toegepast in communicatiestrategieën.

Met je gezicht in het nieuws

Met je gezicht in het nieuws

Het zal je maar gebeuren: ineens is jouw bedrijf in het nieuws. En komen er mensen met vragen. Betrokken medewerkers. Leveranciers. Of leden van jouw vereniging Soms zelfs journalisten. Die soms getraind zijn om jou de oneliners te laten zeggen die je eigenlijk niet in de krant wil hebben. En toch wil je transparant zijn. Dit is de checklist om je voor te bereiden op dat gesprek.

Hoe werf je kandidaten voor jouw vacature?

Hoe werf je kandidaten voor jouw vacature?

Een personeelsbemiddelaar heeft twee belangrijke commerciële kanten: het ontwikkelen van carrières voor professionals en het leveren van kwalitatief personeel aan organisaties. Het is belangrijk om de unieke behoeften van professionals en organisaties te begrijpen. Bedrijven en kandidaten worden steeds kritischer. Dat vraagt om gepersonaliseerde oplossingen. Gelukkig kunnen we deze goed automatiseren waardoor de werkdruk voor jouw intercedenten en recruiters vermindert.

HQ & Academy

CAB FAB
Saturnusstraat 60/71
2516 AH Den Haag
Tel: (070) 222 38 80
support@klantenfabriek.nl

Zakelijk

Klantenfabriek B.V.
KvK: 66789060
BTW: 856698076B01
Onderdeel van:
High Attention Group B.V.

Loading...
Bel ons