BLOG

Doe eens Corona commercieel: Pas op elkaar
Het is inmiddels een traditie te noemen dat we na de persconferenties van het kabinet een blog publiceren waarin we wat tips geven waarmee je, als ondernemer, je voordeel kan doen. Vandaag niet.

Immers; specialisten in communicatie, marketing en sales zijn vrolijk types, die uit elke crisis wel een uitweg vinden en zelfs in de hel nog wel een warm plekje bij het vuur vinden. Vandaag niet. Dit blog gaat niet over het optimaliseren van verkoop of het vinden van nieuwe klanten; dit blog gaat over goed zijn voor je bestaande klanten en het optimaal benutten van jouw netwerk.

Het is, voor een commercieel blog, misschien iets te beschouwelijk, maar ik zit tijdens de persconferentie van het kabinet in het restaurant waar ik vaak dineer. De eigenaar heeft zijn hoofd de afgelopen maanden boven water gehouden door goed te zorgen voor zijn vaste klanten: Wat extra aandacht als hij geen plek had door de bestelling op te nemen, zo snel mogelijk bij je thuis te bezorgen, bij een grotere bestelling voorzien van een fles wijn.

Nu zitten we weer te wachten op het moment dat hij zijn restaurant moet sluiten. De komende weken heeft hij weer een afhaalrestaurant, wat grote consequenties heeft voor zijn omzet. Hij komt er wel doorheen. Hij heeft, dat mag ook wel eens gezegd worden, veel plezier van de NOW-regeling. Hij heeft zijn kosten geoptimaliseerd, gaat ongetwijfeld geen gezond resultaat halen, maar hij is één van de mensen die weer staat als de crisis voorbij gaat.

Wat kan jij, als ondernemer of directeur van een MKB-onderneming, met mijn bespiegeling over mijn restauranthouder? Elke klant van dit restaurant heeft alle begrip voor de situatie. Je kunt vooral leren dat je moet luisteren naar de behoefte van jouw klanten en een stapje extra moet doen om te laten zien dat je waardeert dat ze er zijn. ‘Gewoon’ elkaar vinden in een crisissituatie en kijken hoe je samen verder gaat. Dat is het beste advies dat mijn restauranthouder vandaag aan ons kan geven.

 

Voetnoot: Geschreven tijdens een aangenaam gesprek aan tafel. Excuses voor de typo’s en pas op elkaar.

Details

Over de auteur

Erik Camman

Business Developer

Erik bedenkt en onderhoudt campagnes voor onze opdrachtgevers. Zorgt er daarnaast voor dat er af en toe een nieuwe opdrachtgever bij komt en geeft wat richting aan ons bedrijf. Ontkent dat hij in een midlife-crisis zit, maar loopt ons toch iets te vaak in een leren jasje rond zijn sportauto.

Competenties

  • Executive Coach
  • Senior Sales Trainer
  • (New) Business Development
  • Inspirator

Opvallend

  • Zeiler
  • Bourgondiër
  • Cynicus

Quote’s

“Erik is erg goed in inspirerend leiding geven, maar je kunt hem beter uit de buurt van operationele taken houden” (Annegien Blokpoel – Perspexo)