Een communicatieplan in zeven stappen

Wij maken marketing eenvoudig. Daarom ontwikkelen we een matrix waarmee je zelf een communicatieplan kunt maken. Met veel advies en veel ruimte om jouw plan voor jouw product of dienst goed uit te werken.
Auteur: Erik Camman
Categorie: Communicatie, Marketing

Je hebt een nieuw product. Of een nieuwe markt. Of een bestaand product en markt. Het is goed om daar regelmatig naar te kijken. Dat kan met de matrix van Klantenfabriek. In zeven stappen schrijf je een plan. Voor jezelf. Om beslissingen te nemen. Waar gaat jouw bedrijf zich het komende jaar op richten?

Stap 1: de doelgroep

Een doelgroep is een specifieke groep potentiële klanten die een bedrijf of organisatie met haar marketinginspanningen wil bereiken. De definitie van een doelgroep is een essentiële stap in het proces van het maken van marketingcampagnes, omdat het helpt om de marketingboodschap te focussen en ervoor te zorgen dat deze relevant en effectief is voor de beoogde doelgroep.

Om een doelgroep te definiëren, moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder demografische gegevens, interesses, gedragingen en behoeften. Enkele algemene demografische kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij het definiëren van een doelgroep, zijn leeftijd, geslacht, inkomensniveau, opleidingsniveau en geografische locatie. Je moet ook rekening houden met de interesses, hobby’s en waarden van je doelgroep, evenals hun koopgedrag en gedragspatronen.

Zodra je een duidelijk beeld heeft van jouw doelgroep, kan je deze informatie gebruiken om marketingcampagnes en berichten te maken die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften en interesses. Dit helpt ervoor te zorgen dat jouw marketinginspanningen effectiever zijn en dat je jouw doelgroep effectiever kunt bereiken.

Wie is je doelgroep

Stap 2: Klantperspectief

Het definiëren van een klantperspectief in marketing verwijst naar het begrijpen en overwegen van de behoeften, wensen en verwachtingen van jouw klanten bij het ontwikkelen en implementeren van marketingstrategieën. Dit omvat een klantgerichte benadering van marketing, wat betekent dat de klant centraal staat in plaats van het bedrijf of het product.

Om een klantperspectief in marketing te definiëren, moet je beginnen jouw doelgroep goed te kennen en hun behoeften, wensen en verwachtingen te begrijpen. Dit kan het uitvoeren van marktonderzoek omvatten, zoals enquêtes of focusgroepen, om feedback en inzichten van klanten te verzamelen. Je kunt ook kijken naar gegevens zoals demografische gegevens van klanten, koopgedrag en webanalyses om een beter inzicht te krijgen in jouw klanten.

Zodra je een duidelijk beeld heeft van de behoeften en verwachtingen van jouw klanten, kan je deze informatie gebruiken om marketingcampagnes en -boodschappen op te zetten die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften en interesses. Dit kan het gebruik van taal en beeldmateriaal inhouden die jouw klanten aanspreken, maar ook het aanbieden van promoties en kortingen die relevant zijn voor hun behoeften. Door een klantgerichte benadering van marketing te hanteren, ga je beter met uw klanten om en bouw je langdurige relaties met hen op.

Schrijf je eigen communicatieplan

Stap 3: Merkbelofte

Een merkbelofte is een verklaring die de kernwaarden en overtuigingen van een merk weerspiegelt en de voordelen communiceert die klanten kunnen verwachten van interactie met het merk. Het is een manier voor een merk om zich te onderscheiden van zijn concurrenten en een unieke positie in de markt in te nemen.

Om een merkbelofte in marketing te definiëren, moet je beginnen met het begrijpen van de kernwaarden en overtuigingen van jouw merk. Deze waarden moeten authentiek zijn en de missie en het doel van jouw merk weerspiegelen. Je moet ook rekening houden met de behoeften en verwachtingen van jouw klanten en hoe jouw merk aan deze verwachtingen kan voldoen of deze kan overtreffen.

Zodra je een duidelijk beeld heeft van jouw merkwaarden en klantbehoeften, kan je deze informatie gebruiken om een merkbelofte te creëren die jouw merk nauwkeurig beschrijft en de voordelen communiceert die klanten kunnen verwachten van interactie met jouw merk. Dit kan het gebruik van taal en beeldmateriaal inhouden die resoneren bij jouw klanten en aansluiten bij uw merkwaarden.

Het is belangrijk op te merken dat een merkbelofte meer moet zijn dan alleen een marketingslogan of slogan. Het moet een echte belofte zijn die de leidraad vormt voor alle acties en interacties van uw merk met klanten. Door jouw merkbelofte centraal te houden in jouw marketinginspanningen, kan je vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen bij jouw klanten en een sterke, positieve merkreputatie opbouwen.

Stap 4: Ambitie en doelen

Zet eerst jouw ambitie op het bord. Die hoeft niet SMART te zijn. Kijk eerst maar eens naar de horizon en zet daar een stip. Daarna formuleer je voor jezelf de harde targets.

SMART-doelen zijn specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelstellingen die worden gebruikt om de acties van individuen en organisaties te definiëren en te sturen. In marketing en verkoop kunnen SMART-doelen worden gebruikt om doelen te stellen en de voortgang bij het behalen van marketing- en verkoopdoelstellingen bij te houden.

De afkorting SMART staat voor:

  • Specifiek: Het doel moet duidelijk en specifiek zijn, met een duidelijk omschreven doel en resultaat.
  • Meetbaar: Het doel moet kwantificeerbaar zijn en een manier hebben om de voortgang bij te houden.
  • Haalbaar: Het doel moet realistisch en haalbaar zijn gezien de middelen en beperkingen van de organisatie.
  • Relevant: Het doel moet relevant zijn voor de algemene doelstellingen van de organisatie en aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van de doelgroep.
  • Tijdgebonden: Het doel moet een specifieke tijdlijn hebben voor voltooiing, met duidelijke deadlines en mijlpalen.

Schrijf je eigen communicatieplan

Door SMART-doelen te stellen op het gebied van marketing en verkoop, stel je duidelijke doelen, die je helpen de inspanningen te focussen en ervoor te zorgen dat je werkt aan het bereiken van jouw doelstellingen op een meetbare en effectieve manier. Door de voortgang te monitoren ontdek je knelpunten en zie je aanleiding om de marketing- en verkoopstrategieën waar nodig aan te passen.

Stap 5: Kanalen

In marketing en verkoop verwijzen kanalen naar de verschillende methoden en platforms die worden gebruikt om klanten te bereiken en met hen in contact te komen. Deze kanalen kunnen worden gebruikt om marketingboodschappen over te brengen, producten of diensten te promoten en het verkoopproces te vergemakkelijken.

Enkele veelgebruikte kanalen voor marketing en verkoop zijn:

  • Traditionele kanalen, zoals gedrukte en uitgezonden media (bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, televisie en radio)
  • Digitale kanalen, zoals sociale media, e-mail, websites en online advertenties
  • Persoonlijke kanalen, zoals evenementen, beurzen en winkelpuien
  • Verkoopkanalen, zoals groothandelaren, distributeurs en detailhandelaren
  • Klantenservicekanalen, zoals telefoon, e-mail en livechat
  • Landingspagina’s
  • Blogs/Vlogs
  • Referrals
  • Events
  • Gastoptredens
  • Netwerken
  • Direct Mail
  • Email
  • Persoonlijk contact
  • Relatiegeschenken
  • Buitenreclame

De keuze van kanalen hangt af van de doelgroep, marketingdoelen en middelen van de organisatie. Door de juiste kanalen te selecteren en effectief in te zetten, kunnen marketeers en verkopers hun klanten op een gerichte en effectieve manier bereiken en aan zich binden.

Marketing kanalen

Stap 6: Communicatieplan

Nu wordt het tijd om nog concreter te worden.

De stappen die tot nu toe hebt gezet:

  • Identificeer de doelstellingen: Bepaal de specifieke doelen die het communicatieplan beoogt te bereiken, zoals het vergroten van de naamsbekendheid, het stimuleren van de verkoop of het opbouwen van klantloyaliteit.
  • Definieer de doelgroep: Identificeer de specifieke groep individuen die het communicatieplan moet bereiken en betrekken.
  • Ontwikkel de boodschap: Bepaal de kernboodschappen en thema’s die het communicatieplan aan de doelgroep zal communiceren.
  • Selecteer de kanalen: kies de specifieke methoden en platforms die zullen worden gebruikt om de berichten aan de doelgroep te bezorgen, zoals gedrukte en uitgezonden media, digitale kanalen, persoonlijke evenementen en verkoopkanalen.

Nu is het tijd voor de laatste stap voordat je de communicatiekalender in gaat vullen. Beschrijf hier de concrete acties die je gaat uitvoeren en hoe vaak je dat gaat doen.

Stap 7: Communicatie agenda

Bepaal de timing: stel een specifieke tijdlijn vast voor de uitvoering van het communicatieplan, inclusief belangrijke data en mijlpalen.

Een communicatiekalender is een hulpmiddel dat in de marketing wordt gebruikt om communicatieactiviteiten en -campagnes te plannen en in te plannen. Het is meestal een visuele kalender die de timing en inhoud van marketingboodschappen en -campagnes laat zien, evenals de kanalen die zullen worden gebruikt om ze te bezorgen.

Een communicatiekalender kan een handig hulpmiddel zijn om marketeers te helpen bij het plannen en uitvoeren van een consistente en gecoördineerde marketingstrategie. Het kan ook helpen ervoor te zorgen dat marketinginspanningen zijn afgestemd op bedrijfsdoelstellingen en dat middelen efficiënt worden gebruikt.

Een communicatiekalender bevat meestal de volgende elementen:

  • Datum: De specifieke data waarop de communicatieactiviteiten of campagnes zullen plaatsvinden.
  • Type activiteit: het specifieke type communicatieactiviteit of -campagne, zoals een promotie op sociale media, een e-mailmarketingcampagne of een evenement.
  • Doelgroep: De specifieke groep individuen die de communicatieactiviteit of campagne beoogt te bereiken en te betrekken.
  • Boodschap: De kernboodschappen en thema’s die naar de doelgroep worden gecommuniceerd.
  • Kanalen: de specifieke methoden en platforms die zullen worden gebruikt om de berichten aan de doelgroep te bezorgen.
  • Middelen: De specifieke middelen die nodig zijn om de communicatieactiviteit of campagne uit te voeren, zoals budget, personeel en materialen.

Door een communicatiekalender te gebruiken, kunnen marketeers hun communicatie-inspanningen effectief plannen en coördineren en ervoor zorgen dat ze zijn afgestemd op de zakelijke doelen en de behoeften en verwachtingen van hun doelgroep.

Schrijf je eigen communicatieplan

En nu aan het werk!

Jouw plan staat nu op het Jamboard. Het Jamboard geeft je alle ruimte om nog eens terug te kijken en dingen aan te passen of te verbeteren.

Als je dat gedaan hebt wordt het tijd om het plan uit te voeren. We wensen je daarmee veel succes en als we meer kunnen bijdragen horen we graag van je.

Tip voor volgende maand:

Evalueer de resultaten: gebruik de methoden en maatstaven die in het communicatieplan zijn geïdentificeerd om de effectiviteit van de communicatie-inspanningen te meten en de voortgang bij het bereiken van de doelstellingen bij te houden.

Door deze stappen te volgen, heb je een plan dat is afgestemd op de behoeften en verwachtingen van jouw doelgroep en dat helpt om de algemene marketing- en verkoopdoelstellingen van jouw organisatie te ondersteunen.

Wil je meer weten?

Dat kan. Stel jouw vraag via ons contactformulier en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

Meer blogs

Hoe realiseer je effectieve B2B leadgeneratie?

Hoe realiseer je effectieve B2B leadgeneratie?

Als B2B onderneming weet je hoe belangrijk het is om nieuwe leads te genereren en bestaande relaties te onderhouden. Leadgeneratie draait om het aantrekken van potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Het juiste proces en de juiste strategieën kunnen hierin het verschil maken.

10 manieren om hoogwaardige leads met ChatGPT te genereren  

10 manieren om hoogwaardige leads met ChatGPT te genereren  

Het landschap van leadgeneratie evolueert voortdurend, en bedrijven moeten zich aanpassen aan nieuwe methoden om potentiële klanten te bereiken en te converteren. Een opkomende kracht in dit domein is de integratie van kunstmatige intelligentie, met name ChatGPT, een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI. In dit blog gaan we verkennen hoe ChatGPT kan worden ingezet als een effectief instrument om hoogwaardige leads te genereren voor jouw bedrijf.

Contact

Caballerofabriek unit 71
Saturnusstraat 60
2516 AH Den Haag (plan je route)

Tel: (070) 222 38 80
support@klantenfabriek.nl

Schrijf je nu in en ontvang elk kwartaal marketing- en verkooptips:

KvK: 66789060
BTW: 856698076B01

Volg ons ook op:

LinkedIn

Loading...