In 2023 worden we weer een beetje meer circulair.
2022 was in veel opzichten een opmerkelijk jaar. Dat we Covid onder de knie zouden krijgen wisten we wel. Dat drie maanden in het nieuwe jaar er een oorlog bij onze buren zou uitbreken nog niet. En dat ook dat consequenties voor onze samenleving heeft.
We veranderen. Dat is goed
Zelfs als je de waan van de dag achter je laat en probeert wat verder te kijken, zie je dat we veranderen. Ik merk ook dat ik verander. Ik eet minder vlees, leef een stuk bewuster en heb meer aandacht voor de dingen die ik aanschaf. Ik koop bij voorkeur bij mijn lokale ondernemers. En (voor mij best een ‘dingetje’) : Ik reis tegenwoordig vaker per trein en laat de auto staan.
Het krijgt momentum
Ik leer ook steeds meer mensen kennen die hetzelfde doen. De tijd dat energieneutraal, circulaire economie, uitputting van de natuurlijke bronnen een zaak was van geitenwollen sokken-dragende lefties was is voorbij. Ik zie ondernemers die hun businessmodel aanpassen aan de veranderende tijd en nieuwe verdienmodellen vinden. We zien corporates die hun beleid aanpassen en welzijn boven rendement zetten. En verrassenderwijs meer rendement maken door die keuze.
De economie wordt circulair
We zien een circulaire economie ontstaan, die in 2022, alleen al in de USA, meer dan 10 miljard dollar groot werd. Want ook het bewustzijn dat er al meer grondstoffen zijn gedolven dan dat er nog in de grond zitten, groeit. En dat het makkelijker is om edelmetalen uit een oude computer te halen dan uit een mijn. Een economie waarin we minder zaken doen met regimes die een ander waardenset hebben dan wij.

Meer kwaliteit dan kwantiteit
Het is die veranderende wereld waar wij in staan, en waar we ook, als collega’s bij Klantenfabriek, mee moeten omgaan. Want die veranderende wereld vraagt ook een andere aanpak van communicatie, marketing en sales. Een wereld waarin ‘meer’ niet is dat je steeds meer product consumeert, maar waar ‘meer’ de vraag is om meer kwaliteit en minder volume. Een wereld waar de kiloknaller eindig is en scharrelvlees de norm wordt. Een wereld waar de wegwerpmaatschappij plaats maakt voor langdurig (her)gebruik van materialen.
Kleine stapjes werken ook
Eerder dit jaar schreef ik mee aan een preek. (Het zal je verbazen waar ik, als oprecht agnost, af en toe in verzeild raak) De kern van die preek was de gedachte dat als iedereen iets kleins bijdraagt, we als samenleving tot grote dingen in staat zijn. Ik moest er even over nadenken, want we hebben grote problemen. Toch zit er iets in. Uiteraard moeten overheden de grote problemen oplossen, maar dat dat hoeft mij er niet van te weerhouden om ook iets te doen.
Niet met Amazon, wel met jou
We hebben er, met elkaar, eens goed over nagedacht. Want we kunnen prima Klantenfabriek zijn in een veranderende wereld. Zaken doen met bedrijven die daar onderdeel van zijn. En geen zaken doen met bedrijven die onze waarden niet delen. Dat laatste is niet echt ingewikkeld: Jeff Bezos zal ons niet bellen om een beter rendement op communicatie, marketing en sales te realiseren. Hopelijk jij wel. Want als wij ergens goed in zijn is het in het leveren van producten en diensten aan bedrijven die hun markt zien veranderen en die verandering omarmen.
Ik wens je een goed 2023 en hoop je snel te ontmoeten.